Μέτρα προστασίας από τη γρίπη

Τί πρέπει να γνωρίζετε

Αυτή την περίοδο, η συνύπαρξή μας σε κλειστούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης σε ιούς και μικρόβια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν καταστάσεις όπως η εποχική γρίπη ή/και η γαστρεντερίτιδα.

Το Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει εκδώσει σχετική Εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία, κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα. Στην Εγκύκλιο επισημαίνονται πρακτικοί τρόποι ουσιαστικής προφύλαξης των παιδιών μας, τους οποίους και παρουσιάζουμε συνοπτικά:

Οδηγίες που πρέπει να δώσετε στα παιδιά

  1. Να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Το συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι, ή η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος που έχει τοποθετηθεί σε κάθε τάξη, αποτελούν το πλέον δραστικό μέτρο πρόληψης διασποράς των μικροβίων. Η υγιεινή των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντική μετά την χρήση της τουαλέτας, πριν το φαγητό ή αφού φυσήξουν τη μύτη.
  2. Να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη όταν φτερνίζονται ή να βήχουν με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο το οποίο θα πετάνε αμέσως στα σκουπίδια. Επιπλέον, όταν φυσούν τη μύτη να απορρίπτουν το χαρτομάντιλο άμεσα και να μη το διατηρούν στην τσέπη ή στο θρανίο τους.
  3. Να αποφεύγουν στενή επαφή με άτομα τα οποία εκδηλώνουν εμφανή συμπτώματα γρίπης.
  4. Να μην πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα
  5. Να αποφεύγουν στενή επαφή με άτομα τα οποία εκδηλώνουν εμφανή συμπτώματα γρίπης.
  6. Να μην μοιράζονται ή να ανταλλάσσουν προσωπικά αντικείμενα (π.χ. μολύβια, στυλό, μαρκαδόρους κτλ)
  7. Να μην ακουμπάνε με τα χέρια με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα

Πότε να συμβουλευτείτε παιδίατρο

Αν το παιδί εμφανίζει πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ρίγος, κακουχία, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πόνους στις αρθρώσεις, συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροιες, εμετούς), συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, καθώς τα παραπάνω αποτελούν κλινική συμπτωματολογία της γρίπης.

άλλα πρόσφατα νέα

δείτε όλα τα νέα >